Dne 19. 4. 2016 smo se z učenci 7. razreda odpravili na tehniški dan. Preden smo odšli na avtobus, smo imeli kratek uvod v energetiko. Učenci so spoznali različne vrste elektrarn, ki jih imamo v Sloveniji in njihove značilnosti. Spoznali so tudi, kako lahko izkoriščamo različne naravne vire za pridobivanje energije in pretvarjanje te energije v koristno delo. Po uvodu so se odpeljali proti Krškem, bolj natančno, proti Hidroelektrarni Krško. Prispeli smo okoli devete ure. Tam sta avtobus pričakala dva zaposlena, ki sta nas kasneje tudi vodila po hidroelektrarni. Ogledali smo si proces priprave terena in gradnje hidroelektrarne, lahko smo tudi videli nekatere dele turbine, pokazala sta nam pa tudi kontrolno sobo, kjer poteka vso upravljanje in nadzor. V kontrolni sobi smo opazovali obratovanje ostalih hidroelektrarn na spodnji Savi.

Nato smo se odpravili v energetsko podjetje GEN Energija, kjer smo si na začetku ogledali kratek filmček o energiji, potem pa smo imeli voden ogled po interaktivnem multimedijskem centru Svet energije. Učenci so tam spoznavali, kako poteka proizvodnja in poraba električne energije čez dan, kako učinkoviti so alternativni viri energije, kako deluje turbina hidroelektrarne, pobližje pa so tudi spoznali Jedrsko elektrarno Krško. Učenci so se preko različnih multimedijskih pripomočkov in modelov ozavestili tudi o globalnem segrevanju in njegovimi uničujočimi posledicami na okolje in človeštvo.

Za konec so nas odpeljali še v eksperimentalnico, kjer so bile z odličnimi modeli in didaktičnimi pripomočki prikazane lastnosti elektrike in magnetizma. Tukaj so učenci lahko sami poskušali in eksperimentirali – to jim je bilo izredno zabavno. Trije poskusi v eksperimentalnici so bili vodeni. Pri teh poskusih pa so se učenci dotaknili zakonitosti statične elektrike (Van de Graaffov generator), spoznali so Nikola Tesla in njegov transformator in si ogledali simulacijo strele.

Mislim, da se je učencem tehniški dan vtisnil v spomin, saj so pridobili veliko novih in zanimivih informacij. Spoznali pa so tudi različne energijske, električne in magnetne zakonitosti, ki nam dejansko omogočajo takšno življenje, kot ga dandanes poznamo.

Matej Špoljar

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)