Učenci 3. in 4. razreda smo v ponedeljek, 3. 10. 2016, prispeli v dom Škorpijon na Kozjaku. Najprej smo se namestili v sobe, spoznali naše novo bivališče, učitelje in okolico doma. Popoldan smo se že naučili streljati z lokom in se preizkusili v različnih športnih igrah. Po večerji nas je učitelj Matej peljal na krajši nočni pohod v okolici doma. Spoznali smo tudi prebivalce mini kmetije, nato pa smo zakurili ogenj in si spekli svoj kruhek. Dan nam je hitro minil, a se že veselimo jutrišnjih novih dogodivščin.

V torek smo se zgodaj zbudili in dan začeli z jutranjim pretegovanjem na svežem zraku. Pri gibanju so se nam pridružili tudi učenci OŠ Malečnik. V dopoldanskem času smo spoznali kompas in se ga naučili uporabljati v naravi. Preizkusili smo se v orientacijskem teku v okolici doma. Bilo je poučno in zabavno, pa čeprav nam je nagajal dež. Po kosilu pa je napočil čas, da smo obiskali naše severne sosede Avstrijce. Sprehodili smo se po meji z Avstrijo, spoznali mejne kamne in oznake na njih. Ob poti nazaj smo pridno nabirali kostanje, saj smo zvečer imeli kostanjev piknik. V večernih urah smo s svetilkami odšli na bližnji travnik in opazovali zvezdnato nebo. Še sreča, da smo našli severnico, ki nam je pokazala pot domov. Polni lepih vtisov smo hitro zaspali, saj nas jutri čakajo nova doživetja.

V sredo so nas prebudili sončni žarki in nam takoj polepšali mrzlo jutro. Po jutranji telovadbi smo nestrpno pričakovali srečanje z islandskimi konji. Razdelili smo se v dve skupini. Prva je raziskovala vreme in izdelala vremenkota. Spoznali smo tudi čebulno oblačenje in ga čez dan večkrat uporabili. Druga skupina je pripravila konje za jahanje in z njimi odšla v ogrado. Vsak učenec se je preizkusil v vodenju in jezdenju konja. Po malici sta se skupini zamenjali. Popoldne smo postavljali bivake. Najprej ni kazalo najbolje, potem pa smo po navodilih učitelja le naredili uporabne bivake in jih tudi preizkusili. Zvečer smo se pomerili v hitrostnem risanju z igrico pictionary. Bilo je zelo zabavno in vsi smo uživali. Po večerni pravljici smo zaspali z nasmeškom, saj je bil današnji dan res lep.

Četrtkov dan smo začeli z jutranjim pretegovanjem na gozdni jasi v bližini doma. Po zajtrku smo razdeljeni v dve skupini zavihali rokave in pričeli z raziskovanjem. Ena skupina se je odpravila do bližnjega potoka in ga raziskala. Našli smo veliko postranic, žabo, potočnega rakca in nekaj ličink enodnevnic. Zgradili smo dva jezova in pri tem neizmerno uživali. Druga skupina se je naučila pripraviti ognjišče, zakuriti ogenj brez vžigalic in nato zavreti vodo. Ugotovili smo, da tukaj voda zavre pri 97 ⁰ C.  Po malici sta se skupini zamenjali. Po dobrem kosilu in popoldanskem počitku smo se odpravili na Žavcarjev vrh, od koder smo opazovali mesto Maribor in Ptujsko jezero. Zvečer smo se lepo oblekli in odšli na zabavo. Veselo smo plesali in uživali ob poslušanju glasbe. V poznih urah smo utrujeni, a veseli zaspali.

Petkovo jutro nismo začeli z jutranjo telovadbo, ampak s pospravljanjem sob. Po okusnem zajtrku smo se toplo oblekli in se odpravili na mini kmetijo. Razdeljeni v dve skupini smo spoznali živali, jih božali in krmili. Videli smo koze, ovce, purane, zajce, kokoši, race, gosi in vietnamskega prašiča. Vsi smo pobožali kozico, staro komaj dva tedna. Nato pa smo še enkrat vodili in jezdili konje. Tisti, ki so želeli, so lahko jezdili sami, brez vodnika. Čas s konji je hitro minil in odšli smo še na zadnje dobro kosilo v dom. Po kosilu so učitelji podelili priznanja za korajžo in pogum v šoli v naravi na domu Škorpijon ter priznanja za najbolj urejeno sobo v času bivanja. Ko smo končali s podelitvami, se je pripeljal naš avtobus. Poslovili smo se od prijaznega osebja doma in se odpeljali proti domu. Vsi smo veseli, saj smo se naučili veliko novega in marsikdo se bo še kdaj vrnil v te lepe kraje.

(Skupno 1.126 obiskov, današnjih obiskov 1)