Od 8. 5. do 12. 5. smo bili Andraž Vračun in Jakob Žučko iz 6. razreda, Gašper Gabron in Tadej Vračun iz 7. razreda ter učiteljici Polona Pevec Pungeršek in Sabina Vračun v okviru projekta Schoolovision on Tour na izmenjavi na Poljskem. Pot do Poljske je bila zelo dolga in utrujajoča, a smo v mesto Bogatynia prišli še pred večerom.

Še tisti dan smo v šoli Szkoła Podstawowa nr 1 imeli plesne delavnice. Nato so naju z Andražem ter še dva nemška učenca odpeljali v hostel, kjer smo ves teden prenočevali, Tadej in Gašper pa sta odšla k svojima gostiteljskima družinama.

Naslednji dan smo odšli na celodnevni izlet. Najprej smo se z avtobusom odpeljali do gradu Czocha, do katerega je pot vodila preko Češke. Grad je zelo velik in lep. V njem je veliko skrivnih prehodov, po nekaterih smo se tudi mi sprehodili. Nato smo odšli do mlina v Czarci, v katerem nam je gospod razložil in prikazal, kako so včasih pridelovali moko ter pekli kruh. Nato smo si v ekološkem izobraževalnem centru ogledali kratke filme o živalih in o svetlobnem onesnaževanju. Sledilo je kosilo v lepo urejenem gostišču, ki je imelo streho, krito s slamo. Hrana je bila precej podobna naši. Po kosilu smo odšli na Wieza Sky walk, razgledni stolp, ki je visok 68 m. Pot na stolp je bila zelo strašna in adrenalinska, a ko smo prišli na vrh, nismo bili več prestrašeni, temveč smo uživali v prelepem razgledu.

V sredo smo imeli delavnice na šoli. V eni delavnici smo porisali majice, v drugi pa smo z inštrumenti igrali ob klasični glasbi. Nato smo odšli do mestne hiše, v prostor, ki je izgledal kot kakšen parlament. Tamkajšnji župan nam je predstavil zanimivosti mesta in vsakemu izročil darilo. Popoldne pa smo odšli v park, kjer smo se pod vodstvom plesnega učitelja naučili nekaj poljskih ljudskih plesov. Zvečer smo imeli piknik ob ognju pri našem hostlu. Igrali smo nogomet in se družili z ostalimi učenci na izmenjavi. Okoli devete ure, ko je že sonce zašlo, smo odšli k fontani v središču mesta in občudovali barvito svetlobno igro. Bilo je zelo lepo.

V četrtek smo imeli tudi delavnice na šoli, in sicer komponiranje glasbe ter izdelovanje Lego robotov, še prej pa so za nas v šolski telovadnici pripravili program, v katerem so se predstavili učenci šolske folklorne skupine v tradicionalnih poljskih nošah. Predstavili so nekaj ljudskih poljskih plesov in tudi nas povabili k učenju in plesanju le-teh.

Ker smo imeli v vseh dneh zelo malo prostega časa, smo dve uri, ki smo ju imeli ta dan na voljo, vsi (jaz, Andraž, Tadej, Gašper ter njuna gostitelja)  izkoristili za obisk bližnjega sladoledarja in za igranje nogometa. Midva z Andražem sva bila  že zelo utrujena, a čakal nas je še zaključni del, praznovanje 15-letnice projekta Schoolovision, ki se je odvijal v šolskem bowling klubu na tretji osnovni šoli. Tam smo se preizkusili v igranju bowlinga, spremljali smo koncert Julie in Michala, ki sta v osnovni šoli tudi sodelovala v tem projektu, ter se okrepčali s pico in rojstnodnevno torto. Bilo je precej zabavno, a v mislih sem se že veselil naslednjega dne, saj sem vedel, da se bomo vrnili domov.

Medtem ko smo se mi v petek že vozili čez Češko proti domu, je na poljski gostiteljski šoli potekalo videokonferenčno glasovanje za izbor naj pesmi Schoolovision. Zmaga je pripadla Ukrajini in dekletom, s katerimi smo se v teh dneh družili, saj so bila tudi na Poljskem in so bivala z nami v hostlu. Naša šolska skupina Pogrüntey, ki je zastopala Slovenijo, je med 26 državami zasedla sedmo mesto.

Po deževni in naporni poti smo se zvečer vrnili domov, polni doživetij, novih spoznanj, izkušenj ter z mnogimi novimi prijateljstvi.

Jakob Žučko, 6. r.

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)