V soboto, 18. 3. 2023, se je na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani odvilo Državno prvenstvo FIRST LEGO League, katere organizator in izvajalec programa je organizacija Super Glavce. Ob enem pa je tudi potekalo Finale regije Adria. Tekmovanje FLL (FIRST LEGO League) je vzgojno izobraževalni in raziskovalni program, ki spodbuja in navdušuje mlade nad znanostjo, tehnologijo, inženirstvom, robotiko, raziskovanjem, … Na tekmovanje se je po odličnem dosežku na regijskem-kvalifikacijskem turnirju v Šentjerneju uvrstila tudi naša ekipa RoboBoS iz Osnovne šole Bistrice ob Sotli. Našo šolo so zastopali učenci šestega razreda, to so bili Jani Božičnik, Žiga Kostanjšek, Tay Plesnik, Anže Trbovc Kmetič, Andraž Vračun, Jakob Žučko, iz sedmega razreda se je fantom priključil od doma šolajoč Borja Marucelj Černelč in iz devetega razreda še Vid Černelč.

Fantje so se na tekmovanje pripravljali pod mentorstvom Romana Drstvenška, Davida Žuraja in Tjaše Krošelj. Na tekmovanju ekipe, ki jih je tokrat bilo kar 28 iz petih različnih držav, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, tekmujejo v štirih različnih kategorijah. Te so »inovacijski projekt«, kjer učenci raziskujejo dodeljeno temo. Letos je to bila energija, ter predstavijo svoj projekt in raziskovalno pot, ki so jo s pomočjo pripravljenih gradiv in strokovnjakov na izbranem področju opravili v preteklih mesecih. Druga kategorija so vrednote, ki mlade učijo timskega duha, podjetnosti, samoiniciativnosti in so prisotne pri celotnem delovnem procesu. Sledi tako imenovan tehnični intervjuju, ki od učencev zahteva, da se spoznajo z inženirskim strokovnim jezikom. Učenci predstavijo robota, strategijo in pot robota po kateri je deloval in reševal naloge. Najbolj atraktivna je »tekma robotov«, kjer morajo ekipe s pomočjo robota reševati naloge na tekmovalni mizi.

Robotiki iz Bistrice ob Sotli že mnogo let slavijo po tem, da pridejo na tekmovanje z izjemno dovršenim robotom. Tudi to sezono so se izkazali, saj so dosegli najboljši rezultat v zgodovini RoboBoSa. Med vsemi ekipami so dosegli odlično 3. mesto v »tekmi robotov«.

Da pa gre za enega najboljših robotov v regiji, so fantje na tehničnem intervjuju navdušili sodnike nad konstrukcijsko in mehansko izpopolnjenim robotom in pripadajočimi nastavki. Osvojili so 2. mesto za Robot Design.

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)