V torek, 23. 4. 2019, smo imeli učenci 7. in 8. razreda kulturni dan. Ob sedmih zjutraj smo se z avtobusom odpravili proti Gorenjski.

Najprej smo obiskali Žirovnico, manjši kraj pod Karavankami, v katerem stoji rojstna hiša Matije Čopa. Tam nam je prijazna gospa predstavila Čopovo življenje in delo ter njegovo prijateljevanje s Prešernom, nato pa smo si ogledali 20-minutni film o krajih in znanih literatih, ki so živeli v vaseh pod Stolom. Pred odhodom smo si ogledali še razstavljeno zbirko najdenih predmetov z arheološkega najdišča Ajdna.

Potem smo se odpeljali v Vrbo, do Prešernove rojstne hiše. V njej nas je sprejel gospod, ki nam je razlagal o Prešernovem življenju na zelo humoren način, zato smo ga z zanimanjem poslušali. Ogledali smo si tudi prostore in opremo, ki je zelo stara, a še vedno dobro ohranjena. Zanimivo se nam je zdelo, da so vhodi v sobe tako nizki, saj smo pri vstopu morali paziti, da smo pravočasno sklonili glave. Pritegnili pa sta nas tudi značilna gorenjska krušna peč in zibka, v kateri se je zibal naš veliki pesnik.

Na koncu smo odšli še v Radovljico, kjer se je rodil Anton Tomaž Linhart, prvi slovenski dramatik. Kljub dežju smo se sprehodili po trgu, poimenovanem po njem, in opazovali arhitekturo iz 16. in 17. stoletja, ogledali pa smo si tudi njegov spomenik v parku.

Domov smo se vrnili z dobrimi vtisi in nekaj več znanja o naših znanih literatih, celoten kulturni dan pa se nam je zdel zanimiv in poučen.

Teja Čerkuč in Ema Dobrina, 8. razred

(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)