KULTURNI  DAN  

      V četrtek, 16.12, smo imeli kulturni dan. Veselil sem se ga  in ga zelo pričakoval.  

      Odšli smo v krajevno knjižnico, kjer smo se udobno namestili. Tam nas je tudi pričakala tamkajšnja knjižničarka  gospa Irena Černelč. V knjižnici smo bili 4 ure. Najprej nam je knjižničarka predstavila, o čem govori kviz, ki smo ga najprej skupaj reševali. Kviz je opisoval božič. Bilo je veliko vprašanj v njem, eno izmed njih je bilo: koliko svečk je na adventnem venčku, ali pa  kateri praznik ne praznujemo v božičnem času? Bilo je precej zanimivo tako kot  predstavitev o božičnih šegah in navadah. Opisovala je, kako je nastal božič in Božiček, kako so naši predniki praznovali božič… Skupaj smo si ogledali tudi razstavo o kuharskih knjigah, ki so jih uporabljali pred približno 50. leti. Govorili smo tudi, kako se še drugače reče nekaterim slovenskim jedem. Ogledali  smo si, kakšna so bila prejšnja šolska spričevala in kakšne nenavadne šolske predmete so imeli takrat v šoli, kot npr. kmetijstvo, gospodinjstvo, oskrba bolnih živali… Takrat so tudi zelo lepo, a zame zelo nenavadno pisali, saj jaz zelo drugače pišem kot pa oni v tistih časih. V knjižnici imajo  tudi razstavo knjig, ki so jih napisali domačini iz Bistrice ob Sotli. Ko smo končali z ogledom razstav, smo odšli  napisat oz. prepisat nekaj kuharskih receptov. Morali smo pisati čitljivo in zelo lepo. Jaz sem si izbral recept za kokosove kepice z beljaki. Mmm…Meni se sliši zelo okusno! Pisali smo kar nekaj časa. Ko pa smo končali, smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo nastopali  s predstavo: Nekoč je živela Bela roža. Nastopali smo na podstrešju stare šole pred ostalim sošolci (iz 5. razreda) in pred učenci 4. razreda. Mislim, da na nam je šlo, kar dobro, saj smo prejeli bučen aplavz. A menim, da nam je še bolje šel moderni ples od skupine Queen in sicer We will rock you.  

     Dan mi je bil zelo všeč, veliko sem se naučil in bil  mi je zelo zabaven in zanimiv.  

Učenec 5. razreda,
Jakob Žučko  

KULTURNI DAN  

V četrtek, 16.12.2021, smo imeli kulturni dan. Šli smo v krajevno knjižnico. Dneva sem se zelo veselil, ker so knjižnice zelo zanimive.  

Prejšnji dan v sredo, 15.12, sem doma poiskal stari recept napisan na roko. V knjižnici nas je gospa Irena Černelč lepo sprejela. Imeli smo kviz o decembru in o praznikih v decembru. Po končanem kvizu je bila predstavitev, kako je bilo nekoč in danes. Kviz je bil zelo zabaven, zanimiv, poučen in še malo smešen. V delavnici sem na beli list papirja  prepisal mamin recept. Napisan recept sem zavil v rolo in naredil mašno. V knjižnici smo si ogledali stare kuharske recepte. Moram priznati, da so  starejši ljudje zelo lepo pisali. Stari recepti so mi bili zelo všeč. Pri kvizu so mi bili dobri piškoti. Predstavitev o starih receptih in njihovi pisavi mi je bila zelo všeč. Recept mi je bil lep, ko je bil zavit v rolo. Zelo me je presenetil decembrski kviz in pisanje receptov. Izvedel sem, da so v starih časih zelo dobro kuhali.  

Pričakoval sem, da bomo samo brali knjige od starih časov, ampak gospa Irena Černelč se je zelo potrudila za nas. Upam, da se mi dan ponovi.  

Žiga Kostanjšek 

KULTURNI DAN  

Danes, 16.12.2021, smo imeli kulturni dan. Odšla sem v šolo. Ob 8. uri smo se odpravili v krajevno knjižnico.  Gospa Irena Černelč nas je lepo sprejela in popeljala v prostor, kjer je veliko stolov.  

    Najprej smo se posedli in slekli bunde, ker je bilo v prostoru zelo vroče. Pripravili smo se na poslušanje. Gospa Irena Černelč nam je predstavila božič oz. kviz o božiču. Ko se je končal, smo imeli malico. Malica je bila najboljša, ker smo imeli pico in čaj. Po malici nam  je gospa Irena povedala še nekaj zanimivih informacij o božiču. Potem smo odšli v prostor, kjer je knjižnica. Ogledali smo si knjige z recepti in slike s starimi fotografijami. Po  ogledu in razlagi smo prepisali stare recepte po želji se zahvalili in odšli nazaj v šolo.   

    Pred šolo smo se malo poigrali in nato odšli v jedilnico, kjer smo pojedli kosilo. Po kosilu so odšli tisti, ki imajo neobvezni izbirni  predmet umetnost, na podstrešje, drugi pa na igrišče za 10 minut. Po končanih plesnih vajah smo se dobili vsi na podstrešju. Tam so nam odigrali predstavo, ki so jo pripravili za nas. Bila sem zelo ponosna, ker mi je učiteljica ponudila snemanje s tablico. Ta dan mi je zelo hitro minil in je bil najboljši v tem letu.    

Maja Kostanjšek

PO POTEH KULTURNE DEDIŠČINE

Kulturnega dneva sem se zelo veselila in ga z veseljem pričakovala. Še posebej, ker sem približno vedela, zakaj gre. Razveselila sem se tudi zaradi tega, ker nam je učiteljica namignila z nalogo, o čem bomo govorili.

Na dan sem se pripravila zvečer pred šolo, za nalogo pa smo imeli raziskati stare in današnje iste recepte s pomočjo staršev in starih staršev. Jaz sem poklicala svojo babi (mamičino mami). Povedala mi je recept za kruh in kekse, kakršnega je uporabljala ona in njena mama. Ko sem primerjala stari in današnji recept, so bile sestavine in priprava različna.

Naslednje jutro je bil kulturni dan. Ko sem prišla v šolo, smo se nekaj čez osmo uro zjutraj odpravili v krajevno knjižnico. Zraven nas je bil tudi peti razred. Gospa knjižničarka nam je pripravila kviz o mesecu decembru. O kvizu so bila različna vprašanja (npr. kako se še drugače reče mesecu decembru?). Na večino smo pravilno odgovorili, ko pa smo kviz končali, smo za nagrado dobili piškote. Po kvizu nam je še gospa knjižničarka povedala in pokazala različne stvari, na primer sliko Bistrica ob Sotli 110 let nazaj, da je 28. 12. tepežni dan …). Nato smo se razdelili v dve skupini (4. in 5. razred). Mi smo najprej prepisovali enega ali več receptov. Jaz sem si prepisala recept za orehove rogljičke, Pisavo sem malo težje brala, zato je bilo delo zahtevno. Kasneje smo si ogledali razstavo receptov in različnih knjig naših prednikov. Gospa knjižničarka nam je med drugim tudi povedala, da so bila dekleta včasih večino nepismena. Štipendijo so si lahko privoščile le bogatejše družine. Med njimi je bila tudi gospa Milka Robek in pa Jožefa Kralj. Slišala sem veliko novih navad in šeg, najbolj mi je bila zanimiva ta šega: Ko se je rodil kakšen otrok, je vila navada, da se za darilo speče sladek kruh. Če se je med peko na njem naredila razpoka, pomeni, da bo naslednji otrok punca.

Po razstavi smo šli nazaj v šolo na kosilo. Po kosilu sem imela nastop s plesnimi  (izbirni predmet).

Dan me je presenetil s tem, ker smo imeli kviz, pisali recept in jedli piškote. Po tem dnevu sem bila vesela in vedela sem kar nekaj stvari več kot prej. Imela sem se zelo lepo.

Živa Vračun, 4. razred

 

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)