23. april – Svetovni dan knjige smo na naši šoli tokrat praznovali malo drugače, na sosednjem bregu reke Sotle. V začetku letošnjega šolskega leta smo se namreč povezali z nam najbližjo sosednjo Osnovno šolo Josipa Broza Kumrovec v sklopu mednarodnega projekta Branje ne pozna meja – Čitanje ne poznaje granice.

Začetki mednarodnega sodelovanja šolskih knjižnic, katerega nosilca sta Zveza bibliotekarskih društev Slovenije in Hrvaško knjižničarsko društvo, segajo v leto 2013, ki ga je evropska organizacija za promocijo branja EU READ razglasila za evropsko leto glasnega branja. Zanimivo – to je bilo torej ravno v tistem letu, ko so se rodili naši petošolci, ki so se v Kumrovcu predstavili z uprizoritvijo Zrcalce hrvaškega avtorja Grigorja Viteza. Zgodbo so učenci spoznali že v vrtcu, sami so jo prebrali v drugem razredu osnovne šole. Tokrat so jo pod mentorstvom učiteljice Andreje Klakočer predstavili na malo drugačen način. V podaljšanem bivanju pa so s Tjašo Lončar izdelali prav posebne knjižne kazalke, ki so jih za spomin podarili svojim kumrovškim sovrstnikom.

Naši četrtošolci so pripravili zanimiv uvod in v Kumrovcu z učiteljico Vanjo Kolar Ivačič preživeli z zgodbami napolnjen kulturni dan.

Z zanimanjem smo prisluhnili, kako zveni zgodba Povodni možiček slovenske avtorice Jane Bauer v hrvaščini. Četrtošolci kumrovške osnovne šole so pod mentorstvo knjižničarke Marice Lojen in učiteljice Marije Hercog zgodbo povezali tudi z ljudsko zgodbo Povodni mož iz Sotle in celo s Prešernovim Povodnim možem ter nesrečno Urško.

Prebrane zgodbe nas povezujejo, nas učijo in razvedrijo. Naši učenci so tako spoznali z vrstniki iz Kumrovca in se ob prebranih zgodbah družili. Kot je zapisala petošolka, Stella Dobrina, so preživeli nepozaben dan.

Danes, 23. 4. 2024 smo s 4. razredom odšli v našo sosednjo državo Hrvaško. Ogledali smo si Kumrovec. Tam so nas sprejeli učenci in učitelji OŠ Josipa Broza Tita Kumrovec. Ogledali smo si šolo in zelo sem bila presenečena, da imajo samo en obrok dnevno. Okoli 11. ure smo šli v gozd. Tam so bile lesene figure iz različnih pravljic. S sošolkami smo se zelo zabavale. Sploh, ker smo se fotografirale zraven vsakega pravljičnega junaka. Komaj čakam, da bomo naslednje leto mi bili gostitelji. 

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,