Zadnji novembrski teden smo se Ksenja Belina, Mateja Kolar in Katja Kobe iz OŠ Bistrica ob Sotli odpravile v Špeter Slovenov/San Pietro al Natisone v Beneški Sloveniji, kjer smo sodelovale na 1. skupnem sestanku Erasmus+ KA2 projekta Vseživljenjske veščine. Gostila nas je Državna večstopenjska šola s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič, prvega srečanja pa so se udeležili še učitelji I. OŠ Varaždin in španske partnerske šole CEIP Bernardino Perez.

Projekt, ki bo potekal od 1. 9. 2019 do 31. 8. 2021, je zasnovan tako, da bo pri učencih krepil različne vseživljenjske spretnosti. V zadnji letih smo namreč opazili, da pri učencih upadajo ročne, gibalne in druge sposobnosti. Na štirih izmenjavah se bodo učenci tako preizkusili v gibalnih, kuharskih, likovnih in ustvarjalnih delavnicah, ki jih bodo pripravile posamezne šole, ter na ta način razvijali svoje veščine. Ob tem bodo spoznavali igre, ob katerih prosti čas preživljajo njihovi vrstniki iz drugih držav, njihovo kulinariko ter kulturo.

Naše prvo srečanje v Italiji je bilo namenjeno predvsem medsebojnemu spoznavanju ter skupnemu načrtovanju aktivnosti. Razdelili smo si naloge, se dogovorili, kako bodo potekale izmenjave učencev, se naučili uporabljati platformo eTwinning, kjer bodo objavljene naše dejavnosti v zvezi s projektom, izmenjali smo si dosedanje izkušnje in prakse na tem področju ter si ogledali nekaj delavnic, ki so jih za nas pripravili učitelji in učenci gostiteljske šole. Delovno srečanje smo popestrili s spoznavanjem lokalne kulturne in naravne dediščine, kulinarike ter zgodovine pokrajine, kjer še vedno prebiva veliko število Slovencev. 

Domov smo se vrnile polne novih idej in izkušenj ter zadovoljne, da v projektu sodelujemo z zanesljivimi in gostoljubnimi partnerji, ki bodo zagotovo poskrbeli, da se bodo naši učenci pri njih počutili odlično. 

(Skupno 294 obiskov, današnjih obiskov 1)