Ta teden smo učenci Osnovne šole Bistrica ob Sotli v okviru projekta Erasmus+ KA2 Strateško partnerstvo: Schoolovision on tour gostili učence iz Nemčije, Poljske, Bolgarije in Slovaške. Spoznali smo druge jezike in kulture.

     V torek zjutraj smo jim pripravili glasbeno obarvan kulturni program. Imeli smo tudi glasbene delavnice, ki jih je vodil Andrej Černelč. Na delavnicah smo naredili skupine, ki so bile sestavljene iz enega učenca iz vsake države. Naša naloga je bila ustvariti pesem. To je bilo dobro za komunikacijo in razvijanje novih načinov pisanja pesmi. Ko smo jo napisali in uglasbili, pa smo se razdelili v skupine po državah in tako ustvarili še eno pesem.

     V sredo smo odšli na izlet v Olimje, kjer smo si ogledali samostan. Tam so naši gostje spoznali zgodovino naše okolice. Obiskali smo tudi čokoladnico, kjer so nam pokazali, kako izdelujejo čokolado. Učenci in učitelji so si jo tam lahko kupili. Z avtobusom smo se potem odpeljali k Amonu na igranje footgolfa. Tam smo se po ekipah premikali po terenu. Učitelji in učenci smo uživali v tekmovanju. Kosili smo na Jelenovem grebenu in uživali v hranjenju živali.

    V četrtek smo zjutraj imeli plesno delavnico, ki jo je vodila Andreja Klakočer. Naučili smo se dva plesa in se zelo dobro razgibali. Bilo je polno smeha in dobre volje. Po malici smo učenci vzeli glasbila iz glasbene učilnice ter jih odnesli na avtobus. Pomagali so nam tudi učitelji. Odpeljali smo se v glasbeni studio, kjer je vsaka skupina posnela svojo pesem. Medtem ko nismo snemali, smo bili zunaj, kjer smo lahko igrali košarko, se rolkali, peli … Zanimivo je bilo, ker so tudi učitelji sodelovali v igranju košarke.

     V petek zjutraj so gostje začeli odhajati. Nihče ni bil vesel, da odhajajo, zato se je potočilo kar nekaj solz. Smo si pa vsi izmenjali kontakte, tako da bomo ohranili stike. Zdaj si dopisujemo in upamo, da se bomo še kdaj videli.

                                                                                                           Zarja Černelč, 9. r.

V okviru projekta Schoolovision on tour  smo pri nas doma gostili dve dekleti iz Slovaške. Že na začetku smo se dogovorili, da če česa ne bomo znali povedati v angleščini, bomo povedali vsak v svojem jeziku, saj sta si slovaščina in slovenščina med seboj zelo podobni. Zato je bilo komuniciranje lažje. Nasploh je bil teden zelo zanimiv in poln dejavnosti, hkrati pa seveda tudi precej naporen. Pridobila sem nove izkušnje in se družila z ljudmi iz drugih držav, z drugačnimi običaji, drugačno kulturo … Zanimivo je bilo prisluhniti idejam in mnenjem drugih (predvsem pri ustvarjanju glasbe). Če bi bila še kakšna priložnost za kakršno koli izmenjavo, bi jo z veseljem sprejela, saj imam rada nove izzive. Všeč mi je, da sem se naučila nekaj slovaških besed in tako razširila svoje znanje.

                                                                                                               Eva Černelč, 7. r.

 

Pri nas doma je bilo zelo pestro, saj smo gostili tri Poljakinje: Anno, Magdaleno in Amelio. Vse tri so rade igrale inštrumente, zato je bila naša hiša ves teden napolnjena z glasbo. Drug drugemu smo izvajali pesmi, ki so znane v naši državi, zato smo tako mi kot oni izvedeli veliko o glasbi obeh držav. V prostem času se vse veliko ukvarjajo športi in to se ni spremenilo pri nas. Skupaj smo se odpravili na različne sprehode, igrali košarko in odbojko ter plesali.

Minuli teden sem preživela zelo lepo in uživala sem v vsakem trenutku.

Julija Černelč, 7. r.

 

TEDEN DRUŽENJA Z BOLGARSKIMA FANTOMA

Prejšnji teden so nas obiskali otroci iz drugih držav. Učenci naše šole smo jih gostili. Med njimi sem bil tudi jaz in moja družina. Gostil sem dva dečka iz Bolgarije, Phillipa in Chavdra. Pri nas sta bila ves teden. Zame in za mojo družino je bilo to nekaj novega, zato smo bili  zelo vznemirjeni. A ko smo videli, kako prijazna sta fanta, je ta teden zame postal teden zabave in dogodivščin.

Vsak dan po mojem pouku in delavnicah, na katerih sta fanta sodelovala, smo se popoldne skupaj zabavali. Imeli smo veliko skupnega. Vsi smo radi igrali nogomet, košarko, kolesarili in igrali video igrice, za katere pa ni bilo veliko časa. Ker smo želeli, da spoznata naš kraj in kulturne znamenitosti v našem kraju, smo jih peljali na ogled kraškega izvira Davjek, cerkve Svetega križa in na ogled gradu Podsreda. S fantoma smo šli tudi kolesarit. A med vsemi temi dejavnosti mi bo  zagotovo najbolj ostal v spominu ogled Koče pri čarovnici. To je sredi gozda postavljena majhna čarobna vasica, povezana s slovenskimi pravljicami in zgodbami. V njej smo hodili po lepih potkah in si ogledovali maskote junakov iz slovenskih pravljic ter pripovedk, kot so na primer Muca Copatarica, Kekec, Kralj Matjaž, Žogica Nogica in tako dalje. Ogledali smo si tudi, kako je nekoč izgledalo življenje na vasi, kako so si krajšali večere.

A vsega  lepega je enkrat konec, zato se je tudi ta teden moral končati s slovesom in odhodom. Verjamem, da sta se fanta pri nas dobro počutila in da jima je bil všeč naš dom. Vem, da če bi imel možnost in bi lahko šel v  njuno državo, Bolgarijo, bi se tam tudi jaz zagotovo zabaval.

                                                                                                                     Jakob Žučko, 6. r.

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)