Že od leta 2001 na pobudo Sveta Evrope vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. To je dan, ko se spomnimo, kako zelo pomembno je, da v današnjem času razumemo in govorimo tuje jezike ter se hkrati s tem zavedamo, da je tudi znanje našega maternega jezika ključno za naš razvoj. Razvijanje spoštovanja in naklonjenosti do jezikov krepi naše razumevanje ter spoštovanje do naše kulture in seveda vseh drugih.

Tudi učenci naše šole se zavedajo, da je znanje slovenščine, hkrati pa tudi znanje tujih jezikov, zanje pomembno. Da bi še bolj razvijali svoje razumevanje, smo v drugem razredu za eno šolsko uro spremenili svoja imena v tuja, ogledali pa smo si tudi, kako v različnih jezikih izgovorimo nekatere zelo osnovne besede. Ugotovili smo, da so si nekateri jeziki med sabo različni, nekateri pa podobni, zato smo nekatere tuje besede razumeli, ne da bi jezik kadarkoli prej slišali. V tretjem razredu pa smo se hkrati z raziskovanjem besede znanje v tujih jezikih preizkusili tudi v uporabi slovarja.

Na naši šoli smo evropski dan jezikov praznovali že v okviru #ErasmusPlus projekta, ki pomembno prispeva k širjenju pomena učenja tujih jezikov.

Pri izbirnem predmetu španščine smo si v tednu od 26. do 30. septembra pogledali, zakaj sploh praznujemo ta dan, in se pogovarjali o pomembnosti znanja tujih jezikov. Ob letošnjem praznovanju evropskega dneva jezikov je Evropski center za moderne jezike Sveta Evrope pripravil aplikacijo z izzivi, ki spodbujajo k rabi in učenju jezikov in o njih, tudi izven učilnice. Po tem vzoru so učenci pri izbirnem predmetu dobili 10 izzivov, ki so jih morali, tudi s pomočjo spleta, opraviti v enem od tujih jezikov. Pisali so števila od 0 do 10 v 5 različnih jezikih, reševali matematične in geografske naloge v tujem jeziku, preizkusili pa so se tudi v pisanju krajših sporočil v tujem jeziku.

Nika Drimel in Tjaša Lončar

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)