V tednu od 27. 3. – 31. 3. smo se s projektom Erasmus+ K2: Schoolovision on Tour potepali na Slovaškem, po idilični vasici Ivanka pri Dunaji. Doživeli smo veliko novega in prijetnega, spletli nova poznanstva, spoznali nove običaje, se preizkusili v novem jeziku… Mobilnosti so se udeležila štiri dekleta iz 5. razreda: Živa Vračun, Vita Vračuna, Eva Juhart in Nela Knezić. Učenke so svoje vtise in doživetja strnile v nekaj odstavkih.

Mentorica: Polona Pevec Pungeršek, prof.

Bili smo v Ivanki pri Dunaji. V ponedeljek smo šli na šolo M. R. Štefanika, nato pa odšli k družinam. V torek smo se zabavali v knjižnici. Dobili smo tablice različnih barv. Po barvah smo se razdelili v skupine. Napisali smo nekaj o sebi in se tako spoznali.  Nato smo odšli do reke, kjer smo videli običaj odganjanja zime. Šli smo tudi v Informativni center in v cerkev. V sredo smo imeli prvo uro z gosti, nato smo odšli v Zlate Pieske v Team Up. Razdelili smo se v skupine po 4 ali 5 članov. Nato smo se z avtobusom odpeljali v Bratislavo. Ogledali smo si grad in mesto. V četrtek smo imeli slovaški nastop. V petek pa smo delali velikonočno palico, se poslovili in odšli nazaj v Slovenijo. Bilo je zabavno.

Nela Knezić

 

Od 27. 3. do 31. 3. sem bila na izmenjavi na Slovaškem. Jaz in Vita sva imeli gostiteljici Petro in Nello. Bolj se je ukvarjala z nama Nella. Zanimivo mi je bilo, da je Nello njena mama klicala Nelka, Petro pa Petka in da sta se tako tudi podpisovali. Zabavala sem se nad slovaškim poimenovanjem stola (stolička), zanimiva je bila tudi hrana (v sendvičih in na zrezkih so bile breskve), jedla pa sem tudi dve posebni vrsti sira (ena je bila brez okusa, druga pa v obliki žvečilnega gumija). Opazovale smo tudi njihov običaj, pri katerem so v reko Donavo vrgli slamnato strašilo, ki so ga pred tem zažgali. V sredo smo si ogledale Bratislavo, glavno mesto Slovaške. Presenetilo me je, da je bilo tam vse ogromno. Vesela sem, saj sem dobila čudovite izkušnje in mnogo spominov. Pa vendarle je Slovaška šele začetek mojih potovanj, saj bi rada prepotovala cel svet.

Eva Juhart

 

Od 27. 3. do 31. 3. smo na Slovaško odšle štiri petošolke. Jaz sem bila prvič v dveh državah (Avstrija in Slovaška). Bilo je zelo hladno. Spoznali smo njihov običaj, s katerim odganjajo zimo. Jedli smo zelo zanimiv zrezek s sirom in breskvami, za zajtrk pa dobili obilno pojedino, čeprav oni ponavadi v šoli nimajo malice. V torek sva šli z Nelo na lokostrelstvo in šlo nama je dobro. V sredo smo šli na izlet v Bratislavo in bilo mi je zelo všeč, najbolj pa Team Up. V četrtek smo bili cel dan v šoli, kasneje pa smo šli z Gretino družino v Bratislavo na razgledni stolp nad reko Donavo, v šoli pa so nam predstavili njihov kulturni program. V petek smo dobili diplome in med z aronijo. Imela sem se zelo lepo.

Živa Vračun

 

Šola se je imenovala Mr. Štefanika. Hrana je bila podobna kot pri nas, le da v vsako jed dodajo breskev. Malice nimajo v šoli, zato si jo prinesejo s seboj. V šoli imajo samo kosilo. Na hodnikih imajo igralne mize za namizni nogomet in ping pong. Imajo tudi prostor, namenjen umirjanju. Na šoli je več kot 800 učencev, imajo 2 telovadnici, učilnice so starinske. Sporazumevali smo se angleško. Česar nismo razumeli, smo prevedli s prevajalnikom.

Vita Vračun

 

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)