100 let rojstva pisateljice Ele Peroci

Le kakšno bi bilo naše otroštvo brez Muce Copatarice? Le kje bi končali naši copatki.

Muca Copatarica že 65 let otrokom šiva copate. Do danes se je Muca Copatarica z ilustracijami Ančke Gošnik Godec (1957) med bralce razširila že v več kot 170.000 izvodih. Še bolj pomembno pa je, da letos obeležujemo tudi 100 let rojstva njene avtorice, znamenite slovenske otroške pisateljice Ele Peroci.

Na današnji dan, 11. februarja 1922, se je v Rogaški Slatini rodila Gabrijela Marija Hrga, danes vsem bolj znana kot Ela je bila poročena z Milanom Peroci.  Dandanes Elo poznamo kot avtorico številnih uspešnih pravljic, kot sta na primer najbolj znani Moj dežnik je lahko balon in že omenjena Muca Copatarica, ustvarila pa je še mnoge druge slikanice (Hišica iz kock, pravljice, radijske in lutkovne igre ter pesmi).

Bila je pisateljica, učiteljica, novinarka. Za svoja dela je prejela Levstikovo nagrado, leta 1971 tudi nagrado Prešernovega sklada. Leta 1970 je napisala poslanico vsem otrokom sveta za mednarodni dan mladinske književnosti, kar je velika čast in priznanje slovenski mladinski književnosti. O svojih pravljicah je Ela Peroci nekoč dejala: Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam,”

 

Obletnico rojstva Ele Peroci smo obeležili tudi v Osnovni šoli Bistrica ob Sotli. Učenci prvega , drugega in tretjega razreda so z učiteljicami prebirali njene pravljice in ob njih ustvarjali.

Njihove ustvarjalne izdelke smo razstavili v šolski knjižnici in v Knjižnici Šmarje pri Jelšah – enota Bistrica ob Sotli.

Uganete, katere pravljice so prebirali?

Tudi v vrtcu Pikapolonica so otroci te dni prebirali pravljice Ele Peroci in tako pridno ustvarjali, da so postavili čisto pravo hiško, v kateri ustvarja Muca Copatarica. Ogledate si jo lahko v krajevni knjižnici.

(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)