Učenci Osnovne šole Bistrica ob Sotli so se v soboto, 16. marca 2024, udeležili odprtega državnega prvenstva FIRST LEGO Lige, ki je potekalo v Zeleni dvorani Osnovne šole Puconci.

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO liga je vzgojno-izobraževalni in raziskovalni program, ki ga organizira Zavod Brihtne Glavce in mladim vsako leto zastavi nov raziskovalni izziv ter spodbuja razvoj vseživljenjskega učenja in znanj s področja znanosti in naravoslovja, programiranja, robotike.

Odprtega državnega tekmovanja First Lego Lige v regiji Adria se je pod mentorstvom Davida Žuraja, Romana Drstvenška in Tjaše Tomše udeležila ekipa RoboBoS, ki jo sestavljajo učenci in učenke 6., 7., 8. in 9. razreda. To so Žiga Kostanjšek, Andraž Vračun, Jakob Žučko, Jani Božičnik, Maja Kostanjšek, Vanja Dobrina, Tay Plesnik, Rok Kostanjšek ter Borja Marucelj Černelč in Vitja Marucelj Černelč. Učenci so se v finalu Adria z najvišje uvrščenimi ekipami iz 21 drugih slovenskih osnovnih šol, Brihtnih buč Celje in Žalec ter z ekipami iz osnovnih in srednjih šol iz Srbije, Hrvaške in Črne Gore pomerili v tekmi robotov, tehnični predstavitvi robotka, inovativnem projektu in timski povezanosti.

Poleg ekip RoboSončki (OŠ Koper), Super Jufke (Brihtna buča Žalec) in Shape Shifters (Brihtna buča Celje) je sodnike, ki spremljajo tekme robotov, prepričala tudi ekipa RoboBoS iz OŠ Bistrica ob Sotli, ki se je v tekmi robotov skupno uvrstila na 4. mesto in v robotskem delu dosegla 490 točk. Ekipa RoboBoS, ki je prejela nagrado za najboljšo robotsko potezo dneva, je sodnike navdušila z več izjemnimi robotskimi potezami, kar so sodniki povzeli takole: Poteza dneva ni bila le ena, ampak nas je ta ekipa navdušila s kombinacijo večih potez. Uvertura se je začela s pasivnim nastavkom, ki je z gumico opravil misijo s kamero, nato je bil prava paša za oči pasivni nastavek za 3D kino oz. spust zmaja in za zaključek še pasivni nastavek, ki je v trenutku opravil z misijo Lightshow-a. (Vir: fll.si)

Obilo pohval je s strani ocenjevalcev požel tudi inovacijski projekt lutkovnega gledališča v malem, ki so ga učenci zasnovali z namenom, da bi z njim razvedrili bolne otroke in ostarele. Projekt so nadgradili s kratko lutkovno gledališko predstavo, ki jo uprizori skupinska maskota, t.j. lutka z imenom rdečenosi RoboBoSek. S pomočjo lego robotka, ki s premikanjem vrvic upravlja lutko, rdečenosi RoboBoSek izvaja preproste plesne gibe, govori in deklamira pesmico o prijateljstvu, ki jo je posebej v ta namen napisala učenka Julija Černelč iz 8.a. Mini lutkovno gledališče so učenci obogatili še z zvočnimi in svetlobnimi učinki, na koncu pa so pesem v kombinaciji s plesnimi gibi in avtorsko glasbeno spremljavo povedali še sami.

Organizator in izvajalec programa in dogodkov FIRST LEGO Liga v Sloveniji je organizacija Super Glavce.

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)