V soboto, 21. 1. 2023, je bilo v prostorih podjetja LTek v Šentjerneju drugo regijsko tekmovanje FLL (First LEGO League) Slovenije. Na tem tekmovanju, ki je več kot le znanje robotike, je sodelovala tudi ekipa naše šole RoboBoS, ki se je s skupnim drugim mestom uvrstila na državno tekmovanje.

Na intenzivnih dvomesečnih pripravah so se naši učenci pod mentorstvom Tjaše Krošelj, Davida Žuraka in Romana Drstvenška srečali z različnimi izzivi. Najprej so se učenci pri fakultativnem pouku računalništva seznanili z osnovami programiranja Lego robotov, pri krožku pa so se seznanili z letošnjim izzivom – energijo.

Pod mentorstvom Davida Žuraja, ki je bil z učenci razen ob dopoldnevih in popoldnevih nekajkrat tudi čez vikend, so naši tekmovalci sestavili robota ter postavili tekmovalno mizo, na kateri je moral robot opraviti kar nekaj različnih nalog. Z odličnim sodelovanjem jim je uspelo zgraditi in sprogramirati robota, ke je na regijskem tekmovanju dosegel drugo največje število točk.

Razen dela z robotom so morali učenci pripraviti tudi projekt na temo energije. Zamislili so si shranjevalnik električne energije, in sicer tako, da se ob višku energije iz sončnih celic električna energija naloži v potencialno energijo uteži, ki nam potem pri spuščanju zopet vrne električno energijo takrat, ko jo sončne celice ne morejo zagotoviti dovolj. Glede projekta se moramo za pomoč zahvaliti Luku Dragovanu in Garsii Kosinci, ki sta nam priskočila na pomoč z raznimi idejami in informacijami o energiji in zelenem prehodu.

Zelo pomemben del priprav so tudi vrednote, med katerimi prevladujejo učinkovito sodelovanje, medsebojno spoštovanje, strpno in lepo koordinirano skupinsko delo. Na ta del je naše tekmovalce temeljito pripravila učiteljica Tjaša Krošelj.

Naši tekmovalci so se tudi na tehničnem zagovoru robota in predstavitvi projekta odlično odrezali in dosegli skupno drugo mesto ter si tako priborili vstopnico v slovenski finale.

Čestitke!

(Skupno 321 obiskov, današnjih obiskov 1)