Poliedre smo obarvali v zlato in srebrno barvo

Polieder je geometrijsko telo, ki je omejeno z večkotniki. Najpreprostejši polieder, ki ga poznajo že učenci prvega razreda je kocka. Pri matematičnem tekmovanju iz prostorske predstavljivosti Matemček učenci vse do 9. razreda spoznajo tudi piramido, četverec, osmerec, dvanajsterec, dvajseterec in druga sestavljena telesa. Sliši se zapleteno, vendar imamo vsako leto več tekmovalcev, ki z veseljem tekmujejo in odkrivajo lastnosti teles.

Letos je na šolskem tekmovanju tekmovalo 39 učencev. Na državno stopnjo so se uvrstili prvouvrščeni iz vsakega razreda. Napredovalo jih je 10. OŠ Dobje, ki je gostila državno tekmovanje, je tekmovalce sprejela z zanimivo mislijo:

“Matematika je kot ljubezen. Lepa, a se lahko hitro zaplete. Za uspešno reševanje matematičnih problemov ni dovolj le ljubezen do matematike in prirojene sposobnosti. Potrebno je tudi trdo delo, ki slej ko prej prinese dobre rezultate. Tekmovanje ni samo za zlata ali srebrna priznanja, je tudi za znanje in za izkušnje.”

 

Učenci, ki so na državni stopnji posegli po najvišjih priznanjih:

Bronasto priznanje: Zala Vračun (4. r.), Jakob Žučko (7. r.)

Biserno priznanje: Maks Debelak (1. r.), Toni Hostnik (2. r.), Mark Vračun (2. r.), Neža Gabron (3. r.), Matjaž Dvoršak (5. r.)

Srebrno priznanje: Nela Knezić (6. r.), Julija Černelč (8. r.)

Zlato priznanje: Kaja Rogina (9. r.)

Čestitke vsem tekmovalcem in njihovim mentoricam, ge. Brigiti Ceraj (1.r – 3. r.), ge. Vanji Kolar Ivačič (4. r.), ge. Andreji Klakočer (5. r.) in ge. Mateji Vojsk (6.r. – 9. r.).

 

(Skupno 273 obiskov, današnjih obiskov 1)