Dne, 23. 5. 2019, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje potekalo regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico 2019, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Tekmovanja se lahko udeležijo trije učenci od 6. do 8. razreda. Vsaka ekipa je pripravila dve jedi, vsako za šest oseb. Letošnje jedi so bile leteči žganci (pohana piščančja bedra) s praženim krompirjem in ljubljanske skutne palačinke.

Našo šolo so zastopale Petra Žuraj (8. r.), Marcela Novak (8. r.) in Liza Rainer (7. r.). Odločili smo se, da bomo predstavili klasičen recept pohanih piščančjih beder s posebnostjo, da smo v drobtine namešali sesekljan pehtran. Pražen krompir smo pripravili na svinjski masti z ocvirki in poleg omenjenih jedi postregli kuhano zelenjavo (kuhano korenje in gomoljna zelena), da smo krožnik obogatili z vitamini. Pri ljubljanskih skutnih palačinkah nismo dodajali nobene posebnosti, saj so palačinke na ljubljanski način že same po sebi posebnost. Takšen tipično domač, kmečki, slovenski krožnik smo želeli predstaviti na tekmovanju, da bi sodniška komisija dobila občutek, kot da so pri svojih babicah na nedeljskem kosilu.

Naše učenke so dosegle 1. mesto v konkurenci osmih osnovnih šol iz celjskega območja in s tem zlato priznanje na področnem tekmovanju, ter vstopnico za državno tekmovanje Zlate kuhalnice, ki bo potekalo novembra v sklopu 66. gostinsko turističnega zbora Slovenije v Ljubljani.  

Posebna zahvala gre g. Dušanu Konečniku, ki nam je pomagal z nasveti pri pripravi in dekoraciji jedi in razredni učiteljici, ga. Barbari Verbančič, za pomoč pri izdelavi meni karte. Prav tako se gre zahvaliti Gostilni Šempeter, ki nam je posodila dekorativni prt.

Iskrene čestitke učenkam!

Mentor: Jaka Šket

(Skupno 570 obiskov, današnjih obiskov 1)