V okviru 66. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije je 11. novembra 2019 v ljubljanskem Grand Hotelu Union že desetič zapored potekalo državno tekmovanje za Zlato kuhalnico, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Učenke OŠ Bistrica ob Sotli Petra Žuraj (9. r.), Marcela Novak (9. r.) in Liza Rainer (8. r.) so se na državno tekmovanje uvrstile po tem, ko so meseca maja na regijskem tekmovanju, ki je potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, dosegle 1. mesto v konkurenci osmih osnovnih šol iz celjskega območja. Letošnje jedi so bile leteči žganci (ocvrta piščančja bedra) s praženim krompirjem in ljubljanske skutne palačinke.

Tako na regijskem kot tudi na državnem tekmovanju smo želeli predstaviti slovenski kmečki krožnik, da bi sodniška komisija dobila občutek, kot da so pri svojih babicah na nedeljskem kosilu. Učenke so pripravile klasičen recept ocvrtih piščančjih beder s posebnostjo, da so v drobtine pomešale sesekljan pehtran. Pražen krompir so pripravile na svinjski masti z ocvirki in poleg omenjenih jedi postregli kuhano zelenjavo (kuhano korenje in gomoljno zeleno), da so krožnik obogatile z vitamini. Ljubljanske skutne palačinke so naredile na klasičen način, saj so te palačinke že same po sebi posebnost.

Učenke so na državnem tekmovanju dosegle zlato priznanje in 4. mesto v konkurenci šestnajstih najboljših osnovnih šol, ki so se na državno tekmovanje uvrstile preko regijskih tekmovanj.

Posebna zahvala gre Dušanu Konečniku, ki nam je pomagal z nasveti pri pripravi in dekoraciji jedi, učiteljici gospodinjstva na OŠ Bistrica ob Sotli Marinki Šipec za pomoč pri pisanju receptov, razredni učiteljici Barbari Verbančič za izdelavo meni karte in Gostilni Šempeter, ki nam je posodila dekorativni prt in pribor.

Največja pohvala gre učenkam, ki so na državni ravni dokazale, zakaj so najboljše mlade kuharice na celjskem območju. Mentor in vsi zaposleni na OŠ Bistrica ob Sotli smo nanje zelo ponosni in prepričani, da nimamo najboljših mladih kuharic samo na celjskem območju, ampak v celotni Sloveniji.

Mladi turisti in sodelovanje na tekmovanju Zlata kuhalnica je eden izmed številnih aktivnosti projekta Popestrimo šolo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Mentor: Jaka Šket

(Skupno 345 obiskov, današnjih obiskov 1)