Spoštovani starši!

Vlada RS je v petek, 2. 10. 2020 sprejela spremembo odloka o nošenju zaščitnih mask v šolah. Ta ukrep je bil napovedan že nekaj dni prej in je verjetno posledica predlogov, ki so prihajali iz šol in s strani staršev, saj uporaba maske znotraj razreda, torej neposredno pri pouku, verjetno ni bila nujno potrebna oziroma smiselna. Razen tega je tudi po najnovejših ugotovitvah stanje v šolah kljub trenutnemu slabšanju epidemioloških razmer v Sloveniji še vedno dobro in trenutna epidemiološka situacija v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah celo izkazuje, da je delež okuženih udeležencev izobraževanja ter udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, nižji kot v obdobju med 15. in 25. septembrom. Nobenega dvoma ni, da je tako ugodno stanje posledica dobrega upoštevanja ukrepov v šolah, saj se za razliko od drugih sistemov, število okužb v šolah ne povečuje tako izrazito. Ravno zaradi tega je smiselno, da se je odlok spremenil in od ponedeljka, 5. 10. 2020 do preklica velja, da zaščitne maske NISO POTREBNE za:  

1. otroke v vrtcu, 

2. učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli izključno, ko so v matičnem oddelku, 

3. vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, 

4. učitelje od 4. razreda osnovne šole in učitelje srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje, 

5. višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, 

6. osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

V šolski praksi to pomeni, da pri učencih od 1. do 9. razreda zaščitne maske v matični učilnici pri pouku niso potrebne. Za učitelje je ukrep prav tako prinesel spremembo, saj pri učiteljih do 3. razreda maske v učilnici niso več potrebne, pri učiteljih od 4. do 9. razreda pa maske niso potrebne, če je razdalja do učencev vsaj 2 metra. To bo zagotovo olajšalo izvajanje pouka, saj je ustna komunikacija osnovni način podajanja učne snovi in dela z učenci. Uporaba mask je še vedno potrebna, ko se učitelji približajo učencem in seveda povsod v skupnih prostorih. Odlok se tudi za učence ni spremenil v tistem delu, kjer je predpisana uporaba zaščitnih mask v skupnih prostorih, kjer se srečujejo učenci iz različnih razredov in kjer so med učenci zelo majhne razdalje: hodniki, garderobe in drugo.

Verjamem, da bomo tudi v prihodnje z upoštevanjem ukrepov, ki trenutno niso zahtevni, ohranili dobro stanje v šolah in se izognili morebitnemu zapiranju šol.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Bogomir Marčinković, ravnatelj

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)