Naša šola sodeluje v projektu Najboljša riba je posavska riba, ki je sofinanciran  s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo za vsebino pa je odgovorna Občina Sevnica.

Projektu smo se pridružili, ker se zavedamo, da  ribe sodijo med zdravo hrano, ker predstavljajo bogat vir naravnega kalcija in omega tri maščobnih kislin ter vsebujejo veliko zdravju pomembnih mineralov in vitaminov. Prisotnost omega tri  maščobnih kislin zmanjšuje verjetnost nastanka srčno-žilnih bolezni, saj ugodno vpliva na nivo holesterola v krvi. Kalcij pomaga pri izgradnji močnih kosti in preprečuje razvoj osteoporoze, vitamin D  pa ima pomembno vlogo pri imunskem odzivu organizma, uravnavanju krvnega tlaka, aktivnosti mišic, izločanju inzulina v trebušni slinavki in delovanju možganov. Ljudje, ki uživajo veliko rib, imajo v primerjavi z ljudmi, ki jih ne uživajo, višji inteligenčni kvocient in v starosti manj možnosti za razvoj demence.

Priporočeno je uživatiod 150–200 g različnih rib enkrat do dvakrat tedensko.

Povezanost med posavskimi ribogojnicami in osnovnimi šolami je usmerjeno v vključevanje sladkovodnih rib v šolsko prehrano. Tako smo imeli skupaj z ostalimi vrtci in šolami, ki sodelujejo v projektu, 4. oktobra ribjo malico.V vrtcu so se otroci mastili z ribjim namazom, v šoli pa smo jedli ribje hamburgerje.

Poznavanje, zanimanje in skrb za sladkovodne ribe v naravnem okolju vodotokov pa spoznavamo v okviru raziskovalnega krožka, kjer smo izdelali raziskovalno nalogo z naslovom Fizikalna, biološka in kemijska analiza čistosti reke Bistrice.

V okviru kuharskega krožka pa smo se učili pripravljati ribje jedi.

(Skupno 243 obiskov, današnjih obiskov 1)