Smo partnerska šola mednarodnega Erasmus+ projekta Learning Beyond Reality, ki se osredotoča na uporabo virtualne in razširjene resničnosti, tehnologije zelenega zaslona in igrifikacije v šoli v okviru preizkušeno uspešnih pristopov sodobnega pouka. To so morda vsi novonastali izrazi, toda na štirih projektnih šolah smo prepričani, da lahko te tehnologije dolgoročno pozitivno spremenijo poučevanje.

 

Šolsko partnerstvo “Learning Beyond Reality” združuje uporabo tehnologije razširjene resničnosti (AR), navidezne resničnosti (VR), tehnologija zelenega zaslona in igrifikacije pri pouku. Usposabljamo se za smiselno uporabo teh tehnologij pri poučevanju in učenju v šolah.

V projektu sodelujemo štiri šole, koordinacijska šola je Rennbuckel-Realschule iz Karlsruheja (Nemčija). Vključeni so tudi: Lentiz | Reviuslycum (Nizozemska), Osnovna šola Bistrica ob Sotli (Slovenija) in Liceo Scientifico A. Righi Cesena (Italija).

Vsem šolam je skupno, da intenzivno izvajamo digitalno učenje. In vse šole, tako kot mi, že uspešno poučujemo tudi z iPadi. Kar nas združuje, je pogled v prihodnost, želimo spremeniti pristope poučevanja, želimo premakniti pogled, verjamemo v inovativnost.

Naša usposabljanja so se začela na Nizozemskem, kjer smo raziskovali možnosti in priložnosti razširjene resničnosti v učilnici. Bili smo uspešni, spoznali smo se v živo in začrtali svoje delo zelo dobro.

Spomladi 2020 so partnerji mislili obiskati Slovenijo in si ogledati tehnologijo zelenega zaslona, a nam je epidemija to žal preprečila. Zaključek projekta je bil podaljšan za eno leto. Ker smo dovolj fleksibilni, smo se uspešno srečevali in usposabljali na daljavo, veliko spoznali in se učili drug od drugega. Tako smo še naprej sledili novejšim trendom, se povezovali z virtualnimi svetovi na daljavo in organizirali srečanja v  živo.

To nam je uspelo konec marca 2022 na naši šoli. Pregledali smo uspele aktivnosti na projektu, nadgrajeno spletno stran projektna ter naše dosežke na področju VR in AR. Skupaj smo ustvarjali video in pisna priporočila učiteljem za uspešno implementacijo AR v pouk. V okviru strokovne ekskurzije so nas prijazno sprejeli na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije. Alen Pavšar, ki je eden največjih strokovnjakov praktikov glede uvajanja VR tehnologije v pouk pri nas, nam je predaval o svojih izkušnjah.

Preko delavnic smo nadgrajevali znanje o green screen tehnologiji. Mi smo jo uspešno uporabili že decembra 2019, ko so se povezali učenci cele šole in po razredih posneli simpatična videovoščila ob novem letu.

V maju se bomo na naslednji mobilnosti udeležili konference o naprednem poučevanju in učenju v nemškem mestu Karlsruhe. Tam bomo na delavnicah in uvodnih predavanjih izvajali kolektivno usposabljanje iz izkušenj in znanj, ki smo jih pridobili in ki bodo na voljo širši javnosti. Na zadnji mobilnosti, ki bo konec junija v Ceseni v Italiji, se bomo osredotočili na igrifikacijo v šolstvu ter povzeli naša spoznanja za končno poročilo.

Našim rezultatom se bo najlažje sledilo na spletni strani www.learning-beyond-reality.eu in na YouTube kanalu. Objavljamo tudi preko Twitterja #LEBERE.

Za podrobnejši vpogled obiščite spletno mesto ali YOUTUBE ali Twitter #LEBERE


Koordinatorica projekta Vanja Kolar Ivačič, prof.

SPLETNA STRAN: ://learningbeyondreality.com/

Twitter: #LEBERE

Med prvim projektnim usposabljanjem v Maaslouisu na Nizozemskem.

Med drugim strokovnim srečanjem v Sloveniji

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov 1)