ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE ADU DARIANU, KI JE ROJSTNI ŠEMPETER VEDNO NOSIL V SRCU

Tisti, ki je kdaj koli »okusil« domačnost, spokojnost in lepoto »Šempetra«, mu je ostal zvest. S temi besedami bi lahko opisala navezanost Ada Dariana, opernega pevca in pedagoga, na svoj rojstni kraj, na današnjo Bistrico ob Sotli, kjer so se mu ob 120. obletnici njegovega rojstva poklonili z odkritjem spominske plošče na stari šoli, kjer je bil Darian rojen 18. maja 1895. Odkritje plošče so pospremili s spomini njegove hčerke Eve in sina Tomaža ter izjemnim pevsko obarvanim kulturnim programom.

O Adu Darianu se v preteklosti v Bistrici ob Sotli ni veliko govorilo. Morda zato, ker je od njegovega odhoda iz kraja ter njegovih rednih obiskov v rodnem »Šempetru« minilo že veliko časa. Pa vendar je bil Darian mož, ki je osvajal evropske operne odre, saj je bil izjemen koncertni in operni solist, poleg tega je s svojim pedagoškim delom vzgojil lepo število izjemnih pevcev in izdal celo učbenik Šole lepega petja. Poleg svojega dela pa je bil še izjemen družinski mož. O tem pričajo spomini na očeta, ki sta jih Darianova hčerka Eva in sin Tomaž pripovedovala zbranim v jedilnici bistriške šole pred odkritjem spominske plošče na njegovi rojstni hiši. Iz pripovedi obeh je bilo razbrati veliko ljubezen obeh otrok do očeta, ki je kljub vsem svojim popotovanjem po Evropi ostal zelo zvest svojemu rojstnemu kraju in se je vanj pogosto vračal. Še posebej redni obiskovalec Šempetra je bil v času trgatve in prav skozi vinsko trto je družina Darian povezana z družino vsestranskega umetnika Francija Černelča, ki je bil pobudnik postavitve Darianove spominske plošče na staro šolo. Francijev oče je namreč od Darianovih kupil vinograd in gorco, ki jo danes poznamo kot »Katarjosov« hram.

POKLON VELIKEMU PEVCU S PESMIJO

Poleg izjemnih besed o očetu Adu pa je bil izjemen tudi kulturni program, ki so ga sestavili domači kulturniki. Še preden mu je bilo moč prisluhniti, pa je zbrane nagovoril ravnatelj bistriške osnovne šole Bogomir Marčinković, ki je bil počaščen, da lahko šola sodeluje pri tako izjemnem dogodku in se pokloni velikemu možu Adu Darianu. Potem pa je glavno besedo imela pesem. Prepevali so člani Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli, ki ga vodi Špela Drašler, ter izjemni mladi tenorist Rok Ferenčak, ki ga je na klavirju spremljala Urška Roškar. Ferenčak je odpel samospev »Bosa pojdiva dekle« ter na željo Darianove hčerke Eve še ponarodelo »Kaj bi te vprašal«. Bistriški pevci pa so izvedli odlomek iz spevoigre Gorenjski Slavček. Z izbranimi besedami in mislimi o petju ter nastopajočih sta pečat kulturnemu dogajanju dodali še Lenka Černelč in Darja Drašler Babič.

DRUŽINA DARIAN POSEBEJ HVALEŽNA UMETNIKU FRANCIJU ČERNELČU

Dogajanje se je iz šolske jedilnice po kulturnem programu prestavilo pred staro šolo, kjer je bila še skrita podoba Ada Dariana, ki jo je ustvaril Franci Černelč, za odlitek pa so poskrbeli v livarni Dragutina Ulame iz Kumrovca. Vse zbrane, še posebej pa člane Darianove družine, je pred odprtjem nagovoril župan Franjo Debelak. Med drugim je dejal, da je Franci Černelč izjemen umetnik in tudi spominska plošča Ada Dariana je nekaj posebnega. Skromni Franci pa je bolj kot hvalo svoji umetnosti še enkrat izpostavil velikega umetnika Ada Dariana ter obudil spomine na odkup vinograda od družine Darian in ohranitev vezi z njegovimi potomci. Prav slednje je zagotovo tudi botrovalo k nastanku spominske plošče. To so odkrili Darianova hči Eva, sin Tomaž, avtor Franci Černelč in župan Franjo Debelak. S šopkom rož sta se pradedu poklonila še njegova pravnuka ter vnukinje, celotna družina pa je izrazila veliko zahvalo Franciju Černelču za idejo o postavitvi spominske plošče ter lokalni skupnosti, vsem Šempetranom in ostalim, ki so s svojo prisotnostjo dokazali, da vedo, da je nekoč v Šempetru živel »velik« človek. Hvaležni pa so tudi Osnovni šoli Bistrica ob Sotli, še posebej ravnatelju Marčinkoviću, ki je pokazal veliko pripravljenost, pomagati ob postavljanju spominske plošče, ter poskrbel, da so zbrani na velikem dogodku lahko poklepetali ob izbranih dobrotah in vinski kapljici. (Zdenka Ivačič)

(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 1)