Osnovna šola Bistrica ob Sotli se je z letošnjim šolskim letom pridružila pobudi Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki je z letošnjim šolskim letom pričela z izvajanjem nove medgeneracijske pobude, ki  v ospredje postavlja mlade. Osnovnošolce, ki jih zanima ustvarjanje video vsebin,  se s sodelovanjem v krožku želi spodbuditi tudi k ustvarjalnemu in kritičnemu razmišljanju. Snovalci pobude Mlado objektivno oko si prizadevajo, da učenci iz pasivne uporabe video naprav in interneta (gledanje spletnih kanalov, uporabe družbenih aplikacij) postanejo aktivni uporabniki, ki znajo tudi kritično in na svoj način ustvariti zgodbo oziroma ovrednotiti zgodbe drugih.

Ob tem pa se tudi plete mreža sodelovanj med osnovnimi šolami, splošno knjižnico, kinom in filmskimi ustvarjalci. Prvo otvoritveno srečanje je bilo v Kino Šmarje pri Jelšah septembra, ko so lahko učenci vseh sodelujočih šol in mentorji po ogledu filma Sinovi burje pogovarjali z režiserjem in scenaristom Mihom Čelarjem.

Z udeleženci vsake šole bomo v tekočem šolskem letu pogledali izbrane filme, organizirali tematsko ekskurzijo ter ustvarili filmski izdelek. Da bo pot do filmskega izdelka lažja, so izvajalci dr. Marko Samec, Borut Bevc in Žiga Lah Koštomaj iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah pripravili  tematske delavnice. Prva je bila namenjena temeljni pripravi in načrtovanju snemanja filma. Učenci so spoznali kako pripraviti snemalno knjigo, kaj je scenarij in kako načrtovati urnik snemanja.

Delavnico smo gostili v krajevni knjižnici. Knjižničarka Irena Černelč je pripravila kratek sprehod skozi zgodovino kina v Bistrici ob Sotli, s sprehodom v projekcijsko sobo v kulturnem domu Bistrica ob Sotli pa so si učenci ogledali stare kino projektorje. Borut Bevc, ki že vrsto let bdi nad kinom Šmarje, je predstavil, kakšna je bila pot filma do kinodvoran nekoč in danes.

Na naši šoli so se krožka udeležili učenci četrtega, petega in šestega razreda. Njihovega filmskega izdelka, ki bo nastajal ob mentorstvu Vanje Kolar Ivačič, se že sedaj veselimo.

Foto: Žiga Lah Koštomaj

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)