V sklopu Erasmus+ KA2 projekta »Ukrotimo kompetence 21. stoletja« smo na OŠ Bistrica ob Sotli v oktobru gostili učence in učitelje iz 1. OŠ Varaždin.

V tretjem letu izvajanje projekta, v katerem smo vodilni koordinator, smo prešli na intenzivnejše delo z učenci. Projekt je nastal na podlagi težnje po sodobnem, učencem prilagojenem pouku, ki krepi kompetence 21. stoletja. To lahko dosežemo le z večjo individualizacijo in personalizacijo pouka, zato je bilo smiselno, da najprej postopno usposobimo učitelje. Tako nastajajo trije izobraževalni moduli, ki osvetljujejo uporabo sodobne tehnologije osmišljeno in v pravi meri. Prvi, motivacijski modul, sta idejni vodja in ravnatelj Bogomir Marčinković ter koordinatorica Vanja Kolar Ivačič zelo uspešno predstavila v obliki delavnic ne samo na naši šoli, temveč tudi na 52 osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji in na Hrvaškem. Drugi modul bo temeljil na učnih okoljih, ki omogočajo sodelovanje, v tretjem modulu pa bo izpostavljena ustvarjalnost.

Z našimi partnerji iz 1. OŠ Varaždin na čelu s koordinatorico dr. sc. Teo Pavičić Zajec, izredno produktivno sodelujemo že od samega začetka. Iščemo primere dobre rabe, se medsebojno usklajujemo in raziskujemo različna učna okolja. To leto smo z velikim pričakovanjem in zavzetostjo pripravili za njih in njihove učence aktivnosti, ki so jim predstavljale izziv in so temeljile na razvijanju kompetenc 21. stoletja.

Otroci so pletli prijateljske vezi, iskali poti za sporazumevanje v sosednjih jezikih in sodelovali pri različnih aktivnostih. Mestni otroci so bivali na podeželju, Hrvatje so spoznavali  značilnosti Slovenije s poudarkom na naši okolici, ki nudi ogromno doživetij in lepot. Sprejeli smo jih s programom pod vodstvom Katje Kobe, kjer so naši učenci pozdravili goste z igro in petjem na temo potovanja in tkanja novih poznanstev. Pred poukom so se gostje preizkušali v »kompetentni dirki«, ki jo je pripravila Nataša Kermc, za prevod v hrvaščino pa je poskrbela Simona Krištofić. Med poukom pri ga. Andreji Dragovan so spoznavali čebele in med s podporo IKT okolij in aplikacij, izdelali so si lahko tudi hotel za žuželke. Pri Vanji Kolar Ivačič so preko različnih konkretnih aktivnosti s kombinacijo dela z iPadi raziskovali naše osončje. Ker smo tudi mi del vesolja, je Katja Žibert pripravila postajo vidnih prevar in mikroskopiranja naših rok. Po aktivnem pouku v dopoldanskem času, so popoldne in v soboto potekale še druge aktivnosti. Jaka Šket je pripravil ogled šole in Bistrice ob Sotli s podporo aplikacije Actionbound. Gostje so bili sprejeti pri g. županu, doživeli sadjarnico in okušali dobrote domače kulinarike. V sosednjem Podčetrtku so doživeli kopanje v najsodobnejšem kompleksu Term Olimia, kjer so lahko izkusili tudi multidimenzionalnost v 7D kinu, igranje na novodobne igralne konzole, elektronsko košarko in interaktivna tla. Doživeli so Kočo pri čarovnici, prisluhnili zanimivemu vodiču po samostanu Olimje, okusili čokolado lokalne čokoladnice, krmili jelene ter si ogledali vesolje v planetariju. Ob zaključku smo goste obdarili s pozornostjo za katero je poskrbela Barbara Verbančič.

Kar deset hrvaških otrok je nočilo pri slovenskih družinah, ki so se odlično izkazale. Z našimi učenci so stkali pristna prijateljstva, ki jih bodo lahko še okrepili na povratni izmenjavi meseca marca, ko bomo mi potovali v Varaždin. Zelo se veselimo, ker vemo, da znajo naši partnerji prijetno presenetiti.

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)