Ste vedeli, da je gibanje Bralna značka vpisano v nacionalni register slovenske nesnovne kulturne dediščine?

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik leta 1960 in že maja 1961 so bile podeljene prve bralne značke na Prevaljah. Kmalu zatem je postala eden od  najpomembnejših nacionalnih programov Zveze prijateljev mladine Slovenije. Bralna značka spodbuja prostovoljno branje. Branje nam lahko pomeni pobeg, beremo lahko tudi za zabavo in za sprostitev. Če ne verjamete, poskusite, saj se v knjižnici zagotovo najde knjiga za vsak okus.

V letošnjem šolskem letu je na naši šoli bralno značko opravilo 65 učencev. Med njimi je tudi zlata bralka Lucija Javeršek, ki je v sodelovala vseh devet osnovnošolskih let.

Letos smo ob zaključku bralne značke povabili igralko, ustvarjalko gledaliških iger, scenaristko, učiteljico predvsem pa pisateljico Natašo Konc Lorenzutti. Z dinamičnim in srčnim nastopom je učence vzpodbudila k pogovoru in mogoče nagovorila še koga, da naslednje leto bere. Bere še več.

 “Če želiš priti daleč v življenju, moraš prebrati veliko knjig.” (Roald Dahl)

UČENCI IN UČENKE O BRALNI ZNAČKI
 
Ko sem izvedela, da bo letos za zaključek bralne značke k nam prišla Nataša Konc Lorenzutti, sem se razveselila. Najbolj me je zanimalo, kako dobi navdih za vse njene knjige, ki so hkrati zabavne kot tudi zanimive. Izvedeli smo kar nekaj o njej. Na primer, da ima pet otrok in da njene knjige temeljijo na tem, kar vidi v svoji okolici in ko potuje. Vsaj meni je zelo zabavna oseba. Nekaj delov zgodb nam je predstavila s kamišibajem. Povedala nam je tudi, kako izbere naslove.
Meni je bil zaključek bralne značke zelo všeč. 
Živa Vračun, 4. razred
 
Nataša Konc Lorenzutti je bila prijazna in smešna. Naučila sem se, da je branje zabavno. Spoznala sem, da so njene knjige zanimive. Pripovedovala nam je zgodbe. Povedala nam je, da je skoraj zbila fanta, ki je gledal v telefon. To je bil njen navdih za knjigo Gremo mi v tri krasne.
Nastja Jazbec, 5. razred
 
Letos je bila bralna značka zelo zanimiva. Knjige so bile zabavne, npr. Dnevnik nabritega mulca, Kakšno drevo zraste iz mačka, Pasji mož, Fantje, žoga, punce, …
Ob zaključku bralne značke nas je obiskala pisateljica, igralka, pesnica Nataša Konc Lorenzutti. Povedala nam je, da veliko potuje in iz svojih potovanj izbira inspiracije za knjige.
Jakob Žučko, 5. razred
 
Gospa Nataša Konc Lorenzutti je smešna, zabavna in prijazna gospa. Vsi učenci naše šole smo jo hoteli gledati in poslušati. Njeno pripovedovanje sem z velikim zanimanjem poslušal. Najboljše mi je bilo, ko je pripovedovala o lisici. 
Kevin Šplejt, 5. razred
(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)