10. maja 1979 je takratni predsednik Josip Broz Tito slovesno odprl novo šolo. Še danes, ko šolo obiskujejo že vnuki generacij, ki so šolo obiskovale v tistem času, ji pravimo nova šola. Tudi letos smo dan šole obeležili s športnim dnevom, saj je gibanje še kako pomembno za razvoj otrok, zdravje in dobro počutje nas vseh.

Pohod smo ob športnem dnevu združili še s spominom na 450. obletnico hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki je pri nas pustil pomemben pečat, saj se je prav v teh krajih odvijala zadnja bitka na slovenskih tleh. V sodelovanju z društvom Legende smo za učence ob poti pripravili različne aktivnosti, ob katerih smo spoznavali okoliščine, ki so privedle do upora in njegov potek. Naš drugačen šolski dan smo sklenili z ogledom razstave, ki jo je v sklopu obeležja pripravila krajevna knjižnica in Kulturno društvo Bistrica ob Sotli.

S sicer zgodovinsko obarvanim športnim dnem smo učence opomnili, kako pomembno je spoštovati in upoštevati človekove pravice in biti strpen ter tako obeležili tudi nacionalni dan Kulture nenasilja in strpnosti. Kajti, kot je dejal Martin Luther King: “Tema ne more pregnati teme, samo svetloba jo lahko. Sovraštvo ne prežene sovraštva, to lahko stori le ljubezen.” 

Učenci o športnem dnevu:

Maruša: “Všeč mi je bil pohod.”

Veronika: “Meni je bila všeč zgodba, ki nam jo je prebrala ga. knjižničarka, in razstava.”

Jana: “Vse je bilo super.”

Matej: “Všeč so mi bile kape.”

Mark B.: “Všeč mi je bilo, da sem lahko videl grad v daljavi.”

Nika: “Všeč mi je bilo, ker smo šli na pohod.”

Alja: “Najbolj mi je bila všeč razstava.”

Lucija: “Imela sem se fino. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo se šli gluhi telefon. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se igrali igro, pri kateri smo morali s semeni zadeti lonček. Pot po kateri smo hodili, mi je bila tudi všeč, čeprav je bila mokra. Nisem mogla razumeti, kako so lahko graščaki tako izkoriščali kmete.”

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: