LE ZAKAJ BI DANES BRALI?

O vprašanju zakaj brati, smo z učenci naše šole razmišljali v mesecu septembru. Med 8. septembrom in 10. oktobrom se namreč odvija Nacionalni mesec skupnega branja, v katerem se knjižničarji še posebej potrudimo, da bi branje in knjige približali ljudem. Mladim in starim.

Najbolj svečan dogodek je bil dan zlatih knjig, 17. september, ko so šolsko knjižnico prvič obiskali učenci prvega razreda. Društvo Bralna značka vsem prvošolcem na osnovnih šolah v Sloveniji na ta dan podari slikanico. Kljub temu, da nekateri že znajo povezovati črke, je zanje branje v naročju staršev izjemno pomembno. Kajti pri tem ne gre zgolj za branje, ampak tudi za dotik in skupaj preživeti čas.

Pri marsikomu navdušenje nad branjem knjig z leti zelo hitro upade, zato smo se o pomenu branja pogovarjali z učenci višjih razredov. Učenci so kar hitro nanizali 10 razlogov, zakaj ne bi brali, saj je vendar »veliko drugih stvari za početi.  Najpogostejša ovira branju so računalniške igre in televizija, ker slednjo lahko »le poslušaš in gledaš«. Branje je zagotovo napornejše. Zanimivo je, da je kar nekaj učencev izpostavilo tudi strah pred tem, da lahko zaradi branja postaneš odvisen. Tudi knjige lahko marsikomu predstavljajo pobeg od vsakdanjih težav. Branje knjig omogoča potovanje širom sveta in še dlje. Nekateri učenci so izpostavili, da se lahko z branjem »umirimo preden zaspimo, spoznamo nove besede, odženemo dolgčas, urimo spomin.«

O tem kakšen smisel ima branje knjig v dobi digitalnih medijev, se sprašujejo tudi nekateri raziskovalci. Konec koncev le zakaj bi brali in iskali podatke v strokovnih knjigah, če so vendar »knjige predebele«. Na spletu hitreje pridobimo ogromno podatkov o določeni temi. Z le nekaj kliki preletimo vse dnevne novice in zanimivosti. Ampak, ali so podatki preverjeni?

Kot je izpostavil dr. Miha Kovač, »če je moja glava prazna, je tudi splet zgolj ojačevalec moje neumnosti.« To misel pa lahko povežemo z izjavo Alberta Einsteina, ki je že pred mnogimi leti staršem svetoval: »Če želite, da bi bili vaši otroci bistri, jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic.«

Irena Černelč, knjižničarka

OŠ Bistrica ob Sotli

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)