Pred tremi leti je bila OŠ Bistrica ob Sotli izbrana v projekt »Micro:bit na šoli«, v okviru katerega smo dobili 15 mikrobitov. Pri delu z novimi programabilnimi merilno-krmilnimi vmesniki so bili najbolj aktivni takratni četrto- in petošolci, ki so sedaj v 7. in 8. razredu, z njimi pa sta delali učiteljici Andreja Klakočer in Nataša Kermc. Učiteljica Nataša se je potem preselila v Brežice, mikrobiti pa so šli za nekaj časa v omaro.

Letos sta me učiteljica Vanja Kolar Ivačič in ravnatelj Bogomir Marčinković kot novega ROID-a na šoli opomnila na »shranjene« mikrobite. Ideja je pripeljala do fakultativnega pouka računalništva, kjer so naši mikrobiti zopet oživeli.

Za začetek so učenci s pomočjo rešenih primerov, ki so jih našli na spletni strani upokojenega asistenta za matematiko na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani dr. Boruta Jurčiča Zlobca, obnovili in še nadgradili svoje znanje o mikrobitih.

Na spletni strani https://makecode.microbit.org/ programirajo. Za zagon programa se je potrebno najprej povezati z mikrobitom, ki je z USB kablom povezan na računalnik. Nato program naložijo na mikrobit. Ko je nalaganje končano, se program zažene. Največje veselje je, ko vidijo, da njihov program oživi. Za produktivno izkoriščen popoldanski prosti čas so si učenci mikrobite sposodili tudi za domov.

Na omenjeni spletni strani so našli še veliko novih rešenih primerov, med njimi tudi, kako lahko banano ali pomarančo uporabimo kot tipki klaviature. Projekt smo skupaj stestirali in ga tudi nadgradili. Kot merilno-krmilni vmesnik smo uporabili mikrobit, ki smo ga ustrezno povezali na zvočnik, višino tona in glasnost pa smo krmilili s potenciometroma. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, smo potenciometra nadomestili z bananama in tako je nastal »bananin koncert na mikrobitu«. S projektom želimo navdušiti še vrstnike sodelujočih, predvsem bomo pa v naši ekipi veseli mlajših članov.

Projekt smo predstavili tudi na 3. tednu Inovativne pedagogike. Naši učenci  Kaja Rogina, Rok Kostanjšek, Vid Černelč in Amadej Pavlin so se s predstavitvijo svojega dela odlično izkazali in preko Zoom konference navdušili več kot 350 učiteljev iz vse Slovenije.

Mentor: Roman Drstvenšek

(Skupno 136 obiskov, današnjih obiskov 1)