Danes naša nova šola praznuje. Dopolnila je namreč 42 let. Ob tej priložnosti smo ji zamenjali še zadnje notranje stavbno pohištvo staro 42 let (4 velika nihajna vrata po hodnikih in vrata v kuhinjo). Hvala vsem generacijam, ki so in bodo skrbela za šolsko lastnino.

Pouk v našem kraju se je začel leta 1783, leta 1979 je bila uspešno zaključena gradnja osnovne šole Marije Broz, katere odprtja se je 10. maja 1979 udeležil tudi dolgoletni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Naša šola je bila tedaj najmodernejša na področju cele Jugoslavije. Nosila je ime po Titovi materi, spominska plošča s tem poimenovanjem še danes stoji na šoli.

Ravnatelj šole Bogomir Marčinković med drugim rad izpostavi: »Veliko učencev in učiteljev se je v vseh teh letih že izmenjalo, ona pa je še vedno tu – lepa, prostorna, svetla, ta naša učilna zidana.« Poudari tudi, da so vsa skupna prizadevanja za razvoj bistriške šole obrodila sadove leta 2016, ko je šola prejela najvišje priznanje na področju izobraževanja, tj. Nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva. »In kje se vidimo v prihodnje? Sledili bomo naši viziji, ki pravi, da smo šola učenja za življenje in dobrih medsebojnih odnosov. To pomeni, da bomo še izboljševali kvaliteto pouka in poskrbeli, da bodo naši medsebojni odnosi še boljši. Poudariti velja, da na OŠ Bistrica ob Sotli ne poudarjamo tekmovalnosti, ampak vzgajamo veselje do gibanja, predvsem ’športanja’. Ponosni smo, da iz vseh delov Slovenije dobivamo pohvale o izredno discipliniranem obnašanju učencev na ekskurzijah, ogledih, šolah v naravi.

V zgodovino šole kot tudi šolstva po Sloveniji in izven meja se je s svojim znanjem, strokovnostjo in udejstvovanjem na pedagoškem področju zapisal Jože Uršič, ki je leta 2007 odšel v pokoj po 21 letih ravnateljevanja, nadomestil ga je zdajšnji ravnatelj Bogomir Marčinković.

V šolskem letu 2008/09 je šola prvič postala najlepša šola v Sloveniji, zgrajena pred letom 1980, ta naziv je potem upravičila še v naslednjih dveh šolskih letih, tako da je po tretjem pridobljenem nazivu prejela posebno plaketo in prehodno zastavo v trajno last.

Ob dnevu šole leta 2010 smo odprli Zlato knjigo častnih članov osnovne šole, v kateri so oz. bodo zapisani ljudje, ki so kakor koli prispevali k razvoju naše šole. Kot prvega so vpisali takratnega župana Jožefa Pregrada, naslednje leto bivšega ravnatelja Jožeta Uršiča, od leta 2019 pa je v Zlati knjigi vpisan še tretji, in sicer župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak. Pred petimi leti smo kot prva slovenska šola namenu predali AED točko z defibrilatorjem. V šolskem letu 2016/17 pa so odmeven uspeh dosegli naši učenci 9. razreda (ekipa RoboBoS) – 1. mesto v eni od kategorij tehničnega intervjuja na odprtem svetovnem robotskem prvenstvu First Lego League Razorback Invitational na Univerzi Arkansas v ZDA. Šola je v tem šolskem letu zaradi uspešnih evropskih sodelovanj in uspešnega finančnega črpanja evropskih sredstev postala prva slovenska ambasadorka evropskega programa Erasmus + . Jeseni 2020 je naša šola dobila izjemno prestižno nagrado s strani Cmepiusa, Jabolko kakovosti za odlično izpeljan evropski projekt Ukrotimo kompetence 21. stoletja, ki je postal tudi dobra evropska praksa. Povabljena je bila tudi v evropski program Digital School Awards zaradi svoje inovativnosti, zato bo zaradi vseh svojih aktivnosti jeseni 2021 med prvimi slovenskimi šolami prejela certifikat Digitalna evropska šola.

In na koncu ne pozabimo. Šola smo ljudje, učenci, starši, zaposleni in lokalna skupnost, ki izjemno podpira vse naše aktivnosti. Skupaj smo močnejši in uspešnejši.

Mi smo OŠ Bistrica ob Sotli.

Ob jubileju šole, ki jo v tem šolskem letu obiskuje 127 učencev, bodo učenci po razredih (zaradi ukrepov NIJZ) ta teden simbolično prehodili večji sklenjen krog v širši okolici šole v sredo, 12. 5. pa bodo od slavljenke šole dobili simbolično spominsko darilo.

Vse najboljše naši šoli, OŠ Bistrica ob Sotli.

https://old.delo.si/novice/slovenija/hodimo-v-najboljso-solo-v-sloveniji.html

(Skupno 424 obiskov, današnjih obiskov 1)